Ibland går vi vilse i vår bedömning av hur stora problem vi har. Inte så att man alltid ska vara positiv. Men det vi fokuserar på växer sig starkare. Det kan faktiskt bli så att ju mer vi fokuserar på ett problem, desto fler problem får vi att lösa.

Problem att lösa

Vi människor är ofta mer benägna att upptäcka vad som är fel än vad som är rätt. Kanske för att det ökar våra chanser att överleva om vi snabbt upptäcker vad som är avvikande? Det är ju bra i så fall. Men att konstant fokusera på det som är problematiskt gör ingen gladare.

Vad är viktigast – problemet eller lösningen?

En fälla det är lätt att gå i är att lägga mera energi på problemet än på lösningen. Särskilt om man känner sig frustrerad eller felaktigt behandlad. Då kan det vara klokt att fundera över vilken lösning det är man längtar efter. Vill man ha rätt eller vill man må bra? Olika problem kan nog ge olika svar på den frågan. Men jag tror att vi många gånger skulle vinna på att fokusera på den lösning som får oss att må bra. Om vi inte letar problem för att vi har tråkigt förstås.

Gamla problem som blir större och större

Återkommande problem kan vara ganska tröttsamma. Saker som vi ofta irriterar oss på har också en tendens att generera en starkare negativ reaktion än vad som kanske egentligen är rimligt. Det är som att reaktionen blir laddad med mer och mer energi ju längre något har varit ”fel”. Kanske för att vi drar slutsatsen att ju längre tid det har pågått, desto längre tid kommer det ta att lösa? Och vi gillar sällan lösningar som tar lång tid.

Men är det sant att det tar längre tid att lösa om det är ett gammalt problem?

Det beror på. Ju mer laddat problemet är desto mer osmidig har man en tendens att bli. Vill man hitta en lösning på riktigt kan det vara bra att se om det går att skifta sitt sätt att se på problemet. Finns det bara en lösning eller flera alternativ? Finns det någon lösning som innebär att jag kan börja må bra/bättre direkt? När man skiftar sin energi från problem till lösning kan det också påverka andra inblandade. Det i sin tur kan skapa en oväntad öppning.

Skifta fokus

Ett säkert sätt att skifta fokus från sina problem är att fundera över vilka saker som fungerar bra. Det kan mycket väl vara så att allting hade varit ”perfekt” om det inte vore för den där detaljen som vi stör oss på. Men tar den verkligen bort allt det som är bra? Det är i alla fall helt säkert att vi har roligare och mår bättre om vi lägger mera tid på att fundera över vad som är bra än på att fundera över vad som är fel.

Inlägget Problem att lösa dök först upp på Coaching by Eva.

Kategorier: Uncategorized

Innehållet är kopieringsskyddat.