Har du någon gång känt att det kan vara lite fult att ha det bra? Kanske har du fått lära dig att du borde ha åtminstone lite skuldkänslor för att det finns de som har det sämre?

Bra, men inte FÖR bra

När jag var liten var det populärt att läxa upp barn med kommentaren ”Tänk på barnen i Afrika!” Så skulle man förstås inte uttrycka sig nuförtiden, men det var andra tider då. Man syftade på en svältkatastrof som pågick i en specifik del av Afrika, och kommentaren betydde att man borde vara mera tacksam för att man hade det bra. Hur som helst. Jag minns ett barnprogram från den här tiden där en flicka tog sin torra blodpudding och stoppade i ett kuvert. ”Till barnen i Afrika” skrev hon på det, och sen gick hon och la det i närmsta brevlåda.

Så här i efterhand tycker jag att det där barnprogrammet sammanfattade ganska bra hur förvirrande alltihop var ur ett barnperspektiv. Det var svårt att försöka vara tacksam för saker man inte ville ha. För den där kommentaren dök alltid upp när det var något man inte gillade. Men visst tyckte man synd om barnen som inte hade någon mat. Och skämdes lite för att man inte var tillräckligt tacksam. Samtidigt som man inte riktigt förstod hur det hela hängde ihop.

Tacksamhet

Det verkar inte vara så att man känner mera tacksamhet ju mer man har. Hur tillfredsställd man känner sig med sitt liv handlar kanske mera om i vilken utsträckning man kan välja själv hur man vill ha det? Och om vad man fokuserar på.

Vara tacksam utan att mäta och jämföra

Det finns flera studier som visar att man mår bättre och blir mera positiv rent generellt om man uppmärksammar det som är bra. Så det är definitivt bra att känna sig tacksam och vara nöjd och glad. Men det fungerar ju bara om man är tacksam på riktigt. Inte om det känns påtvingat. Och inte om tacksamheten är blandad med skuld.

En del människor är naturligt mästare på att njuta av saker som kan tyckas enkla och banala. Men det är också ett förhållningssätt som går att öva upp. Ett sätt att öva är att ta för vana att notera några saker varje dag som man uppskattar eller är tacksam för. Som man på riktigt är tacksam för alltså. Inte saker som man tror eller tycker att man borde vara tacksam för. Men det kan gärna vara småsaker. Ju längre man håller på desto mer naturligt blir det att leta efter och notera det som är bra. Utan att man behöver jämföra med någon som har det riktigt dåligt för att bli uppmärksam på det.

Dela med dig av det du har till andra om du vill, men strunta i att mäta och jämföra så mycket. Tänk mera på vad du har än på vad du inte har. Och låt bli att blanda upp tacksamheten med skuld!

Inlägget Bra, men inte för bra dök först upp på Coaching by Eva.

Kategorier: Uncategorized

Innehållet är kopieringsskyddat.