En sak som kan påverka vårt välbefinnande i stor utsträckning är jämförelsen med andra. Det är som att vi behöver någon annan att relatera till så vi vet om vi ska vara nöjda eller missnöjda. Är det ett mänskligt drag att jämföra och tävla kanske?

Jämföra och tävla

Kanske har vi det här behovet på grund av att vi redan tidigt i livet får lära oss det är viktigt att prestera? Om vi har missat det innan vi börjar skolan eller går med i en idrottsförening så brukar det visa sig då. Vi blir jämförda med andra och lär oss att det är bra att vara duktig. Men samtidigt lite bra att inte sticka ut för mycket. Den slutsatsen kan göra att vi längre fram i livet försöker prestera oss till lycka. Kanske tar vi också för vana att spana åt sidan för att försöka se hur andra gör istället för att känna efter vad vi egentligen mår bra av och tycker är viktigt.

Är det dåligt att jämföra och tävla?

Jag tror att det mesta i livet kan vara både bra och dåligt. Det gäller också när det kommer till att jämföra och tävla. När vi tävlar för att vinna över någon annan kan det ge viss tillfredsställelse. Det kan kännas bra att konstatera att man är ”bättre” än någon annan. Men en positiv känsla som är beroende av att någon annan förlorar är lite förrädisk. Den innebär ju att man inte kan känna sig bra på egen hand.

Om man vet med sig att man ofta känner sig sämre efter att man gjort en jämförelse med andra är det en bra idé att reflektera lite över det. Måste någon vara bättre eller sämre? Vem bestämmer reglerna för det?

Tävling och jämförelse som inspirerar

I samband med stora idrottsevenemang pratas det ofta om favorittryck och press. Några som tävlar mår uppenbart dåligt. Stress och press tar över och glädjen försvinner. Men det finns också de som njuter av att tävla. Som tävlar för att de gillar det. Vad har de för drivkraft?

Kanske något av det här:

En vilja att utvecklas och bli bättre på något för att man tycker att det är kul att bli bättre.
Jämförelsen med andra väcker en lust att bli lika bra. Den inspirerar och sporrar på ett sätt som känns positivt. Det påverkar inte negativt att andra är bättre.
De fokuserar bara på sig själva och är genuint nyfikna på hur bra de kan bli.

På samma sätt som tävling kan kännas positivt kan också jämförelser inspirera. Kanske får man upp ögonen för att man kan göra saker på ett sätt som man inte kände till.

Men en viktig pusselbit för att tävling och jämförelser ska kännas bra är att man inte blandar ihop sitt värde som person med resultatet av jämförelsen.

En fråga man kan ställa sig själv är: går min energi upp eller ner när jag jämför mig och tävlar? För det som är absolut viktigast för att man ska må bra (eller bättre) är att man lyssnar på sig själv och ser till att ta hand om sin energi.

Vad höjer din energi?

Inlägget Jämföra och tävla dök först upp på Coaching by Eva.

Kategorier: Uncategorized

Innehållet är kopieringsskyddat.