Bönor och kikärter

Bönor och kikärter kan öka mättnadskänslan och påverka blodsockret positivt så länge som 11 – 14 timmar efter måltid. Det visar en studie från Lunds universitet.

Blandade bönorEnligt studien är det troligtvis bönornas specifika sammansättning av kostfiber som ger de positiva effekterna. Fibrerna gör också att mängden ”snälla” bakterier i tjocktarmen ökar, vilket bidrar till en hälsosam tarmflora. Tarmfloran i sin tur spelar en viktig roll för reglering av flera funktioner i kroppen och skickar bland annat signaler till hjärnan som är relaterade till hunger- och mättnadskänslor.

Forskarna kunde se att ett tarmhormon som kallas GLP-2 ökade efter att man ätit bönor, och det hormonet gör tarmväggen mindre genomsläpplig för gifter. Man såg även tecken på att inflammation i tarmen minskade och att mättnadshormonet PYY ökade samtidigt som hungerhormonet ghrelin minskade.

Tidigare studier på bönor har på andra sätt visat att bönor troligtvis är kopplat till hälsosamma effekter så som lägre risk för övervikt och fetma, men man har inte riktigt vetat orsaken.

Du hittar ett referat från studien här: Bönor kan mota övervikt

Vill du äta mera bönor och kikärter?

Testa att blanda ner lite bönor i vanlig sallad eller gör den här fräscha varianten av Hummus med persilja och citron. Ät som tillbehör till mat, kanske till grillad mat eller en sallad. Eller använd som pålägg på bröd. Prova t ex på surdegsknäcke med skivad paprika ovanpå.

Hummus – kikärtsröra

3 ½ dl kokta kikärter
1 – 2 vitlöksklyftor
1 tsk malen spiskummin
saften från ½ citron
½ dl finskuren persilja
2 msk olivolja
½ tsk salt
(kajennpeppar eller paprikapulver)

Tillagas enklast med matberedare. Spola av kikärterna i kallt vatten. Skala vitlöken. Starta matberedaren och släpp ner vitlöken. Lägg sen i kikärterna och kör tills kikärterna är mosade. Tillsätt spiskummin, citronsaft, persilja, olja och salt. Om röran känns tjock kan man tillsätta lite vatten. Lägg upp i en skål. Om du tycker det ser trevligt ut kan du strö över lite kajennpeppar eller paprikapulver.

Recept för utskrift: Hummus

Innehållet är kopieringsskyddat.