Inlägg

Fullkorn ger längre liv

Fullkorn ger längre liv enligt en ny amerikansk studie. Forskare vid Harvard University har följt 100 000 personer sedan 1986 och kommit fram till att de som åt fullkorn dagligen hade lägre risk att dö förtid. De personer som åt fullkorn dagligen hade 5 % mindre risk att dö i förtid, och 9 % mindre risk att dö i hjärt-…

Läs mer

Bönor och kikärtor ökar mättnadskänslan

Bönor och kikärtor kan öka mättnadskänslan och påverka blodsockret positivt så länge som 11 – 14 timmar efter måltid. Det visar en studie från Lunds universitet. Enligt studien är det troligtvis bönornas specifika sammansättning av kostfiber som ger de positiva effekterna. Fibrerna gör också att mängden “snälla” bakterier i tjocktarmen ökar, vilket bidrar till en hälsosam tarmflora. Tarmfloran i sin tur…

Läs mer

Dags för en ny vana?

Funderar du över att börja ett hälsosammare liv? Att förnya och förändra och bli en bättre version av sig själv känns ofta väldigt motiverande och härligt i början! Men hur gör man för att lyckas hålla fast vid det nya? Vad är det som gör att det är så lätt att komma av sig? Det första du behöver göra är…

Läs mer

Är LCHF bäst?

Ja, för vuxna som har BMI > 30 är LCHF den mest effektiva metoden för viktminskning. På kort sikt. På lång sikt finns ingen skillnad mellan LCHF och andra dieter. Det framkommer i den SBU-rapport som tagits fram för att utvärdera mat vid fetma. Skönt att det äntligen kommer en vetenskaplig rapport med tyngd som berör LCHF. Känns bra att kunna stötta…

Läs mer

SBU-rapporten

Här är en sammanfattning av SBU*-rapporten Mat vid fetma. Texten kommer från SBU:s hemsida. Där kan man också ladda ner rapporten i sin helhet: http://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mat-vid-fetma-/ *SBU, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, är en myndighet som har i uppdrag att göra oberoende utvärderingar av metoder inom hälso- och sjukvård. Mat vid fetma – SBU:s slutsatser Syftet med denna rapport var att systematiskt sammanställa…

Läs mer