Nyheter

Fullkorn ger längre liv

Matvete med röd pesto

Fullkorn ger längre liv enligt en ny amerikansk studie. Forskare vid Harvard University har följt 100 000 personer sedan 1986 och kommit fram till att de som åt fullkorn dagligen hade lägre risk att dö förtid. De personer som åt fullkorn dagligen hade 5 % mindre risk att dö i förtid, och 9 % mindre risk att dö i hjärt- kärlsjukdom.

Det är många faktorer som påverkar hälsan, och det kan därför vara svårt att se tydliga samband. Det stora antalet personer i studien, och den långa uppföljningstiden med hög uppföljningsfrekvens, anses därför göra resultatet betydelsefullt.

Studien har publicerats i JAMA Internal Medicine. Läs mer här: Association Between Dietary Whole Grain Intake and Risk of Mortality

Havre – 100 % fullkorn

En av de produkter som ingick i studien var havregryn. Några av anledningarna till att havre är nyttigt är att det innehåller lösliga kostfibrer, B-vitamin, E-vitamin, magnesium och antioxidanter. De lösliga kostfiberna i havre (betaglukan) kan hålla blodsockret på jämn nivå samt öka mängden bra bakterier i magen.

Det man tänker på först när det gäller havre är kanske vanlig havregrynsgröt, och det går förstås alldeles utmärkt att äta den på det sättet. Gillar man inte gröt eller är sugen på variation kan man prova att mixa ner havregryn i en smoothie eller blanda dem i hemgjord müsli. För den som vill finns också mathavre, som är hela sädeskorn av havre. Den kan användas som tillbehör till mat istället för ris eller liknande. Eller som bas i en sallad av färska eller ugnsrostade grönsaker. Den går också använda som del i ett mellanmål eller frukost om man så vill.

Här gäller ju också att ju mera “ursprungligt” och intakt ett kolhydratrikt livsmedel är, desto mera måste kroppen jobba för att bryta ner det. Man måste tugga mera, vilket påverkar mättnadskänslan, och det tar längre tid för magen att finfördela maten. Det gör att blodsockret höjs långsammare, vilket är skonsammare för kroppen på flera sätt.

Ett par andra positiva saker med havre är att även den ekologiska varianten är väldigt prisvärd i förhållande till näringsinnehållet, och att det odlas i Sverige. “Enkelt och billigt” kan ju vara ett trevligt alternativ till många av de kostråd som är moderna för tillfället.