Nyheter

Dags för en ny vana?

Funderar du över att börja ett hälsosammare liv? Att förnya och förändra och bli en bättre version av sig själv känns ofta väldigt motiverande och härligt i början! Men hur gör man för att lyckas hålla fast vid det nya? Vad är det som gör att det är så lätt att komma av sig?

If you really wantDet första du behöver göra är att fundera ut vad det är du vill uppnå, vad du har för mål. Fall inte i fällan att sätta upp ett mål som innebär förändringar som du egentligen inte vill göra. Vad är det du vill förändra och varför?

Om vi tar träning som exempel så kan du börja med att fundera över vad du tycker om att göra. Det är lättare att upprätthålla något som man tycker är roligt. Om du inte tycker att det är roligt, finns det någon möjlighet att du kan lära dig att tycka om det? Att det ändå på något sätt är värt det?

Gillar du inte alls att träna? Då ska du förmodligen inte sätta upp skyhöga träningsmål. Det går att välja bort träning. Visst är det nyttigt att motionera, men man dör inte av att låta bli. Strunta i vad du “borde”, och fundera över vad du egentligen tycker är rimligt. Jag tror att det dåliga samvetet ibland kan göra mer skada än nytta. Om du känner att du inte är redo för en stor förändring, låt bli! Inställd träning är inte bättre än ingen träning, det är samma sak. Fast kryddad med dåligt samvete.

Om träningen blir förknippad med ångest och skuldkänslor blir den ju inte särskilt lockande eller hur?

Oavsett vad du vill genomföra för förändring så är mitt bästa tips att börja smått och känna efter hur det känns. Sätt upp mål som är lätta att nå och gläd dig över att du har nått dem! Njut av tillfredsställelsen det ger att genomföra det du har tänkt! Små förändringar ger inte stora resultat. Inte på kort sikt. Men på lång sikt är det de små dagliga förbättringarna som gör den stora skillnaden.

Kom ihåg att förändring är en process som inte är linjär. Det går upp och ner och motivationen kan växla. När det känns motigt är det bra att ha en klar bild av vad det är man vill göra och varför.

Lycka till!